Oscar Wilde. The Importance of Being Earnest.

 


The importance of being Earnest is aan opera waarin de taal de plaats in heeft genomen van de muziek. Het gaat niet om het verhaal, het gaat niet om de psychologie van de personages, het gaat om de muziek van de taal, de brille. Er is geen regel die verveelt, er is geen grap die niet meer te begrijpen is. Het seksisme van de mannen gaat er op een bepaalde manier nog gemakkelijker in omdat je weet dat het stuk geschreven is door een homo.

Zou er al eens iemand hebben geprobeerd een bittere laag in het stuk te vinden zoals die bijvoorbeeld zit in Così fan tutte? De cynische manier waarop mannen en vrouwen in dit stuk met elkaar omgaan – het is een komedie en dus zou het goed moeten aflopen, maar het loopt af met echtparen waarvan je je afvraagt wat die in elkaar zien. Zoals op een bepaald moment de grap wordt gemaakt dat het onsmakelijk is als echtelieden met elkaar flirten, dat hoort niet. 

Wat dat betreft is het natuurlijk opvallend dat de relaties tussen de mannen onderling en die tussen vrouwen onderling veel beter lijken. Op een zeker moment spreken ze zelfs unisono. Mannen begrijpen elkaar, vrouwen begrijpen elkaar, maar de kloof tussen de seksen is onoverbrugbaar. Dat je uitgerekend over zo'n kloof heen moet trouwen, is eigenlijk onverdraaglijk.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Paul Celan. Verzamelde gedichten. Amsterdam: Meulenhoff, 2003.

Walt Whitman. Leaves of Grass. Grasbladen. Amsterdam: Em. Querido, 2005 (1855).

Raoul de Jong. Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden. Amsterdam: De Bezige Bij, 2020.