18.7.05

David Lodge. Author, author. London: Penguin, 2005 (2004).

De romans van de schrijver Henry James verkopen niet, en daarom droomt hij ervan een gevierde toneelschrijver te worden. Hij vestigt al zijn hoop op die carrière, maar het loopt erop uit dat hij wordt uitgejouwd. Ondertussen hebben mindere literaire helden wel grote successen -- zoals zijn vriend George Du Maurier, 'eigenlijk' een tekenaar, die echter om geld te verdienen een roman schrijft (Trilby) en daarmee ongehoord populair wordt.

Author, author is een verhaal over ambitie en mislukkingen en over vriendschap. Alle getob van James, die zo zijn best doet en zoveel ziet mislukken, en die zoveel afstand tot de mensen probeert te bewaren en er tegelijk soms zo dichtbij komt, wordt op een meesterlijke manier uiteengezet.

Dit is een prachtig boek. Van David Lodge had ik al de vrolijke romans Changing Places en Small World en de iets minder geslaagde Nice Work en Thinks gelezen. Maar dit is met die boeken niet te vergelijken, een meesterwerk. Het is daarbij natuurlijk toch ook heel roerend dat iemand die zelf waarschijnlijk veel meer boeken heeft verkocht dan James — die daarmee eigenlijk een beetje meer lijkt op Du Maurier — en die zo'n hommage aan dit in eigen ogen miskende talent heeft willen brengen. In de laatste zin spreekt de verteller tot zijn hoofdpersoon in de hemel: "Henry, wherever you are — take a bow ". En dan lopen de rillingen over je rug.

Nu ga ik natuurlijk Henry James lezen.

Geen opmerkingen: