Jan Blokker. Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? Amsterdam: De Harmonie, 2006.

Het voorwerk van Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? bevat een lijstje titels van boeken van Jan Blokker die eerder verschenen zijn bij uitgever De Harmonie. Het allereerste boek heette 'Ben ik eigenlijk wel links genoeg?' en dat zal toen het in de jaren zeventig (of zoiets) verscheen, vast ironisch bedoeld zijn maar tegelijkertijd kan ik me bij Jan Blokker niet aan de indruk onttrekken dat er bij hem ook iets in zit -- dat hij echt iemand is die zich zorgen maakt of hij zich wel voldoende conformeert. Dit boek -- eigenlijk een reisgidsje langs allerlei stadjes die een rol hebben gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog -- is in ieder geval te lezen als een worsteling van iemand die niet durft te zeggen wat hij eigenlijk wil zeggen.

Jan Blokker wil eigenlijk zwelgen in de Tachtigjarige Oorlog. Dat was de grote oorlog die ons Nederlanders onze identiteit heeft verschaft en wat zou het toch mooi zijn als er overal in het land nog herinneringen waren aan die strijd, en als de ANWB een autoroute zou organiseren die aan die tocht herinnerde. Waarom dat zo mooi zou zijn, kan hij echter niet duidelijk maken, want tegelijkertijd is zoiets mooi vinden natuurlijk niet links genoeg: in plaats daarvan legt hij alleen omstandig uit dat in landen waarin de geschiedenis wel wordt gevierd vaak van alles mis is, en dat bovendien de meeste 'helden' van de Tachtigjarige Oorlog (de watergeuzen) eigenlijk criminelen waren die niets liever deden dan andersdenkenden een kopje kleiner maken.

Als reisgids is dit zo een heel curieus boekje geworden, langs allerlei plaatsen waar eigenlijk weinig te zien is, met een gids die vooral moppert over het feit dat het onderwijs zo slecht is en niemand nog belangstelling heeft voor de ontzettende troep die men er vroeger van maakte. Ik heb er overigens wel wat feitjes over de Tachtigjarige Oorlog uit geleerd, want het onderwijs is zoals bekend inmiddels al minstens 35 jaar heel slecht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Paul Celan. Verzamelde gedichten. Amsterdam: Meulenhoff, 2003.

Walt Whitman. Leaves of Grass. Grasbladen. Amsterdam: Em. Querido, 2005 (1855).

Raoul de Jong. Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden. Amsterdam: De Bezige Bij, 2020.