14.5.09

Daniel Kehlmann. Beerholms Vorstellung. Hamburg: Rowohlt, 2007 (1997).

Daniel Kehlmann. Beerholms Vorstellung Arthur Beerholm is een bijzondere goochelaar: hij weet zichzelf zo te manipuleren dat hij vergeet dat zijn hand iets anders doet dan wat de toeschouwers zien. Zo is hij zelf steeds verrast door de uitkomst van zijn kaarttrucs en dat versterkt de verrukking van zijn toeschouwers.

Beerholms Vorstellung is daarmee een boek over de kracht van het geloof. Misschien is het dat wel een beetje al te duidelijk - behalve goochelaar heeft Beerholm nog een andere ambitie in zijn leven: priester worden, al geeft hij die ambitie ook weer op. En in het prachtige einde beschrijft hij hoe hij van de televisietoren wil springen, om dan in 7 seconden neer te komen, of te blijven vliegen. In sommige opzichten doet het een beetje denken aan Life of Pi, een boek van een Canadese generatiegenoot en geschreven in dezelfde periode.

Een heel verrassend aspect aan het boek is de leeftijd van de auteur: Kehlmann was pas 22 toen hij dit boek publiceerde. Het is nog geen Vermessung der Welt. Maar het is al wel prachtig.

1 opmerking:

jules.hooijdonk zei

Kan je misschien een langere samenvatting posten?
mvg Jules