Doorgaan naar hoofdcontent

Arnon Grunberg. Moedervlekken. Lebowski, 2016.

Op een bepaald moment krijgt Oscar Kadoke, de hoofdpersoon van de nieuwe roman van Arnon Grunberg, een dode kever als cadeautje van een patiente. Wanneer hij thuis komt met het curieuze cadeau, gooit zijn moeder, die niks van dieren in huis moet hebben, die kever snel de tuin in.

Moedervlekken is een roman over verandering, een soort Metamorphoses van de 21e eeuw, een boek waarin de hele tijd iedereen van gedaante veranderd. Kadokes vader wordt zijn moeder en vraagt als die moeder uiteindelijk dat Kadoke zelf van zoon jn vader verandert. De patiënten uit Kadokes psychiatrische nachtdienst blijken allemaal anders te zijn dan ze zich voordoen: de stabiele man blijkt een zelfmoordenaar, de automutilante wil uiteindelijk Kadokes geliefde zijn. 

Met al die veranderingen in de familiale sfeer kan iedere lezer natuurlijk bij het woord kever alleen maar denken aan Gregor Samsom. Maar waar in Kafka's verhaal de familie zich aanvankelijk nog wel enige zorgen maakt, kijkt in Grunbergs boek niemand ergens van op. Als je niet uitkijkt wordt je als kever in de tuin gemieterd. (Tegen het eind van het boek geeft Kadoke de patiente een cadeautje terug, namelijk enkele weggesneden goedaardige maar voortwoekerende moedervlekken van zijn rug.)

Er zitten meer ingenieuze literaire verwijzingen naar veranderingen in het boek. Zo wordt aan het begin verteld dat Kadoke door zijn ouders Otto genoemd is, naar Otto Frank, maar dat hij zijn naam veranderd heeft in Oscar. Ook hier denk je onwillekeurig aan een andere literair Oscar, namelijk het jongetje uit de Blechtrommel dat juist weigert te veranderen, dat wil zeggen weigert op te groeien. 

Want opgroeien is ook in Moedervlekken de grootste, de moeilijkste verandering. Kadoke gaat op in 42e weer bij zijn moeder leven, die hem als een klein kind behandelt, maar wordt door allerlei mensen juist als een vader gezien. Iedereen leunt op iedereen, niemand wil echt opgroeien.

Iedereen wil alleen maar overleven of andere mensen laten overleven. Een indrukwekkende deel vind ik waar Kadoke op een vechtsport wil en geconfronteerd wordt met een Israëlische leraar die hem enorm uitdaagt om keihard te vechten en daarbij de belediging en de verwijzingen naar de holocaust niet schuwt. "Everything that does not kill you, makes you stronger", staat er bij die leraar op de muur. "And what kills you, makes your mother stronger." 

Het lijkt me een van de samenvattingen van deze sterke roman waarin zoveel manieren om te veranderen – je aanpassen aan de ander, tot inzicht komen, overvallen door onverhoedse driften die je in jezelf niet kende – aan de orde worden gesteld, net als even zoveel manieren om altijd dezelfde te blijven.  Het is een rijk en wijs boek, het mooiste dat Grunberg tot nu toe schreef.

Reacties

Anoniem zei…
* pssst * Samsa
Fijne lezing. Ik verheug me ook op dit boek.
De vileine verwisseling Samsa-Samsom moet natuurlijk een politiek statement zijn, al moet ik de precieze bedoeling ervan nog even op me laten inwerken.

Populaire posts van deze blog

Willem Frederik Hermans. Het behouden huis. Amsterdam: De Bezige Bij, 2012 (1952).

Het behouden huis: het is oorlog, het is al heel lang oorlog, het is doodschieten of doodgeschoten worden. Dat alles is al meteen duidelijk vanaf de eerste bladzijde van deze roemruchte novelle van Willem Frederik Hermans. En zoals de dingen gaan: ik geloof dat ik alles gelezen heb van deze beroemde schrijver, maar deze beroemde novelle, misschien wel het beroemdste wat hij schreef, nou net niet.

Het is een aangrijpend verhaal, een verhaal dat je beklemt doordat het je ertoe verleidt net zo opportunistisch te denken als de soldaat die de hoofdpersoon is. Heel lang kun je dat voor jezelf verantwoorden doordat die soldaat duidelijk aan de goede kant is: hij heeft immers aan het begin van het verhaal al meteen een hele serie vluchtende Duitsers doodgeschoten. Aan het einde van het verhaal zijn de rollen omgedraaid en blijkt hij – blijk jij, blijk ik – medeplichtig aan gruwelijker misdaden dan de Duitsers in het verhaal begaan.

Wikipedia denkt op gezag van allerlei vooraanstaande critici d…

Aafke Romeijn. Concept M. Amsterdam: Arbeiderspers, 2018.

Hava leeft in een wereld die de onze is, maar dan nét een beetje verschoven. Het is geen 2018, maar 2020 en bovendien zijn er sinds de jaren 90 hier in Nederland een paar dingen net een beetje anders gelopen. Een politieke partij heeft bijna de absolute macht gekregen en een ziekte houdt het land ook al tijden in de greep: kleurloosheid. Er worden steeds meer kinderen geboren die lijden aan die ziekte, die de samenleving handen vol geld kost, omdat de kleurlozen voortdurend een heel duur kleurmiddel nodig hebben. Radicaal-rechtse jongeren willen daarom af van al die kleurlozen, die de samenleving ontwrichten.

Hava is één van hen én ze is zelf kleurloos.

Bij zo'n het-had-ook-zo-kunnen-gaan-verhaal doet zich altijd de vraag voor: waarom vertelt iemand dit? Waarom spiegelt iemand ons een wereld voor die lijkt op de onze, maar die net een beetje anders is? Waarom geen ongebreidelde fantasie, of juist een realistisch beeld, maar iets ertussen in? Je kunt het bijna niet lezen zonder au…

Paul Celan. Verzamelde gedichten. Amsterdam: Meulenhoff, 2003.

Met een vertaling van Ton Naaijkens.Dit is het verslag van een mislukking. Paul Celan is een groot dichter die ook in Nederlandgerespecteerde liefhebbers heeft, en door een van hen, de hoogleraar Duits en vertaalwetenschap Ton Naaijkens, in het Nederlands is vertaald. Celans verhaal - dat van een Duitstalige Roemeense Jood die na de oorlog het Duits opnieuw moest uitvinden om een glimp de verschrikkingen op te kunnen schrijven - is indrukwekkend, en zijn Verzamelde gedichten zijn in het Nederlands ongehoord prachtig opgeschreven.Maar het boek ziet er ook uit als een brok geblakerd beton, en het is me niet gelukt om er doorheen te breken. Ik begrijp niet wat ik als lezer verondersteld wordt te doen met een gedicht als:Das umhergestossene
Immer-Licht, lehmgelb,
hinter
PlanetenhäuptenErfundene
Blicke, Seh-
narben,
ins Raumschiff gekerbt,
betteln im Erden-
münder.(Het alle kanten op gestoten
steeds licht, leemgeel,
achter
planetenhoofden.Bedachte
blikken, kijk-
krassen, diep
in het ruimte…