Kate Conger & Ryan Mac. Character Limit.How Elon Musk Destroyed Twitter. Penguin, 2024.
Iedereen die wil begrijpen hoe en waarom Elon Musk momenteel als een olifant door de porseleinkast van de Amerikaanse overheid dendert, moet Character Limit lezen, van de Amerikaanse journalisten Kate Conger en Ryan Mac. In dat boek beschrijven ze in veel detail (namelijk op meer dan 400 bladzijden) wat er in de eerste jaren van dit decennium is voorgevallen rondom Twitter.
Hoe Musk langzaam uitgroeide tot een van de actiefste en succesvolste twitteraars, terwijl ondertussen het bedrijf Twitter almaar kwakkelde.
Hoe dit er uiteindelijk toe leidde dat Musk het bedrijf kocht voor 44 miljard dollar, vermoedelijk veel te veel geld.
Hoe hij er vervolgens vrijwel alle oorspronkelijke medewerkers uitgooide of van zich vervreemdde. Hoe hij dacht het bestaande financiële model – het meeste geld komt van adverteerders – te laten vervangen door een model van abonnementen. En hoe dat – voorspelbaar voor zo'n beetje iedereen – volkomen mislukte.
Musk schafte zo'n beetje alle moderatie af, liet allerlei witte nationalisten en andere figuren toe tot het platform, en hernoemde het bedrijf naar X.com – naar een fantasie die hij al heel lang heeft om 'the everything app' te bouwen, waarmee mensen voortdurend met elkaar in contact staan, van alles met elkaar delen, ook kunnen betalen, enzovoort. Die everything app is nergens in zicht, en iedereen die enig moreel besef heeft is inmiddels van X verdwenen.
Musk wilde Twitter kopen, zeggen Conger en Mac aan het eind van het boek, en hij wilde dat vooral om voor zichzelf een gigantisch platform te hebben. Een paar jaar geleden bouwden de softwareengineers in het algoritme dat moet bepalen hoe hoog op de tijdlijn van gebruikers een bericht komt te staan de regel –author_is_elon nadat de baas eerder mensen had ontslagen omdat een bericht van hem over een voetbalwedstrijd minder werd gezien dan een bericht van Biden over dezelfde voetbalwedstrijd. Maar toen hij het platform eenmaal had, liet hij het uit handen vallen. Twitter bestaat niet meer.
Het is een verhaal dat inzicht geeft in de psychologie van deze rijkste man ter wereld. Erg sympathiek komt hij er niet vanaf: een man die geen enkele compassie toont voor mensen die voor hem werken, een man die zozeer overtuigd is van zijn eigen briljante geest dat hij nooit iets aanneemt, en alles kapot maakt als het hem uitkomt. Een man die kennelijk door allerlei zelfverklaarde 'leiders' tot model wordt genomen – daar gaan we als samenleving nog veel plezier aan beleven.
Character Limit is een heel bijzonder journalistiek project. Honderden mensen hebben Conger en Mac gesproken, en ze serveren al die verslaggeving op als een lopend verhaal, waarbij je inkijkjes hebt in zo'n beetje iedere bestuurskamer die in de afgelopen vijf jaar ook maar iets met sociale media te maken heeft gehad. Het is soms echt raadselachtig hoeveel geheimen deze journalisten hebben ontdekt. En hoe ze daar vervolgens een verhaal van hebben weten te maken dat leest als een trein.
Ondertussen dendert die trein door. De journalisten sloten hun verhaal vorig voorjaar af, en de toon van het einde is: het is allemaal mislukt, Musk is enkele miljarden lichter, en wat heeft hij bereikt? Inmiddels is hij juist weer veel rijker geworden, en heeft nu de missie van de Amerikaanse president gekregen om met het land te doen wat hij eerder met Twitter deed.
Het kapot maken.
Reacties