Paulien Cornelisse. De verwarde cavia – Terug op kantoor. Cornelisse, 2024.

 


Cavia is terug! Ze heeft sinds het vorige boek dat Paulien Cornelisse aan haar wijdde een aantal jaar rondgetoerd op de goulashbus van haar vriend Enzo, maar uiteindelijk won haar liefde voor Tipp-Ex het toch.

En dus is er een nieuw boek, met een geheel nieuwe kantoorbevolking. Andere types, maar net zo herkenbaar als de vorige keer. Sandra, die alleen iets wil doen als er eerst een melding in het systeem van wordt gemaakt. Otto, die alles verzamelt over Wee-Oo-Twee. Eimert, die zomaar ineens ontslagen wordt. Of, mijn lievelingspersonage Helma, die alles positief inziet en ook verder alleen maar aardig is:

Inderdaad zag ze een e-mail van Helma met de titel 'even noteren'. Deze mail stond tussen een flink aantal andere e-mails van Helma, met titels als 'o ja nog iets', 'ter info' en 'vorige mail niet meer nodig'.

Het eerste cavia-boek werd geboren als een reeks columns. Dat geldt geloof ik niet voor dit vervolg, maar het heeft wel de vorm van een reeks korte stukjes. Er zit nu geloof ik wel iets meer van een verhaallijn in, maar de nadruk ligt op de individuele scenes, en natuurlijk op het taalgebruik,

Er kwam ook een mail van De Vries, die Otto's vermoeden bevestigde. 'Hoe jammer we het allemaal ook vinden datEimert ons helaas gaat verlaten om nieuwe avonturen te gaan beleven, gelukkig zijn we erin geslaagd om een geschikte vervanger te vinden! Binnenkort meer hierover.'

'Zeker een heel dynamisch persoon,' zei Cavia zuur.

Er zit geloof ik altijd iets grappigs aan kantoorfictie – je komt het lezen anders waarschijnlijk ook nauwelijks door, en het leven tussen allerlei andere mensen die je niet hebt uitgekozen en met wie je weliswaar dagelijks, maar toch ook oppervlakkig contact hebt, leent zich niet zo snel voor groots en meeslepend drama. 

Een bijzonder aspect van de Cavia-saga is natuurlijk dat Cavia een cavia is. En dat dit tegelijkertijd eigenlijk geen enkele rol speelt. Een enkele keer wordt er iets over haar vacht gezegd, en een keer zegt een collega dat haar aanwezigheid zo belangrijk is voor de 'inclusiviteit', maar verder is de aanwezigheid van een cavia op kantoor kennelijk voor niemand opmerkelijk genoeg om er woorden aan te wijden. 

Het voegt een klein scheutje absurdisme toe, nauwelijks merkbaar, maar volgens mij heel effectief. Het maakt de zompige avonturen net wat vrolijker. Dit type boeken wordt in het Nederlands te weinig geschreven, en Paulien Cornelisse is er een grootmeester in.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Het eerste kwart: Lize Spit, Het smelt

Safae el Khannoussi. Oroppa. Pluim, 2024.

Freek Van de Velde. Wat taal verraadt. Een kleine geschiedenis van brein tot beschaving. Lannoo Campus, 2024.