Annet Schaap. Krekel. Querido, 2025
Krekel van Annet Schaap zal nog lange tijd gelezen worden, en dus is er genoeg tijd om het op andere manieren te lezen, maar nu, in het jaar van verschijnen is het waarschijnlijk lastig om het op een andere manier te lezen dan als een boek waarin gender een belangrijke rol speelt. Zowel Mariken Heitman in De Groene als Marie-José Klaver in Tzum maken het tot een belangrijke component van hun besprekingen. En wat wil je ook, met een boek waarvan de hoofdpersoon Eliza op de eerste bladzijden als jongetje vermomt de wereld tegemoet treedt.
Eliza wil haar broers redden die door een boze stiefmoeder omgetoverd zijn in zwanen. Ze neemt daartoe haar kleine broertje Krekel onder haar arm. Heel makkelijk weg komen ze niet, zo'n twee derde van het boek rennen ze heen en weer tot ze eindelijk kunnen aanmonsteren op een scheepje dat ze naar de Witte Kliffen moet brengen, waar ze haar broers zelfgebreide brandneteltruien kan omgooien.
Krekel is een verhaal en zeker geen feministisch betoog. De vrouwen breien, de mannen tatoeëren of zijn sheriff. Bovendien zijn de volwassen mannen over het algemeen sukkels die onder de plak zitten bij de veel pittiger vrouwen, omdat ze onder betovering raken van vrouwelijk schoon. De schipper wil voordat ze aankomen bijvoorbeeld met alle geweld nog bij zeemeerminnen langs. Waarom?
'Eerlijk? Wat dacht u dat ik hier doe? Op een schamele boot met kapotte netten, waarom denkt u dat een ouwe schipper zijn nek riskeert, een godvergeten tyfuseind ver weg vaart, één, twee keer per jaar, of vaker als-ie ken?'
'Ik heb werkelijk geen flauw idee.'
'Daarom,' wijst schipper Berg. 'Om hen.'
'Om wie?'
'Om die daar. Zij. De meiden.'
De wereld waarin het verhaal zich afspeelt ligt zou ik zeggen zo'n honderd jaar achter ons, en is daarmee van alle tijden. Krekel is een boek over onafhankelijkheid, over groei, over het water en de lucht, over opgroeien en veel meer – daarover zullen mensen nog wel schrijven.
Reacties