{P} Het valt me nogal tegen, Plateforme van Michel Houellebecq. Van zijn vorige boeken (Extension du domaine de la lutte en Particules Elementaire was ik nogal onder de indruk, zo woest, zo troosteloos. Het was misschien mijn waarheid niet, maar daarom was het nogal waar. Over Plateforme is nogal wat ophef ontstaan, maar ik vind het eigenlijk te zoetig, met die grote liefde die hij voelt en het grote geluk (bij een vrouw die je overigens nauwelijks leert kennen). Het is als je het heel negatief zegt, eigenlijk een ordinair liefdesromannetje, vermengd met krachteloze pornografie en nogal ophoudende tirades over de islam en het verdorven westen, en dergelijke. En 1 geweldig grappige zin:
La gendermarie est un humanisme.

(Omdat je in je werk allerlei soorten mensen leert kennen.)

Reacties

Anoniem zei…
Leuke mening, kort en toch genuanceerd. Zo had ik het nog niet gehoord, hoe je over Houellebecq kunt denken. Ik lees je - heerlijk bondige - leescommentaren met veel genoegen, trouwens.

Populaire posts van deze blog

Philippa Perry. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het gelezen hadden (en je kinderen blij zijn dat jij het doet). Balans, 2019.

Christiaan Weijts. Furore. De Arbeiderspers, 2020.

Barry Smit. De zaak-Mulder. Lebowski, 2020