Meindert Fennema. Geert Wilders - Tovenaarsleerling. Amsterdam: Bert Bakker, 2010

Het komt niet vaak voor dat ik de hoofdpersoon van een boek net nadat ik het boek dichtgeslagen heb live een persconferentie zie geven. Maar de politicoloog Meindert Fennema heeft deze week een boek gepubliceerd over een van de hoofdrolspelers van de Nederlandse politiek van dit moment. En Wilders heeft vanavond toegelicht waarom hij niet in een regering met het CDA kan gaan zitten – hij is bij wijze van spreken ook de hoofdpersoon van het publieke leven.

Geert Wilders. Tovenaarsleerling is geen briljant boek, vind ik. Aan de ene kant haalt Fennema de meeste van zijn informatie uit kranten en andere openbare bronnen, zodat deze 'politieke biografie' vooral alles op een rijtje zet wat de gemiddelde oplettende burger waarschijnlijk toch al wel zo'n beetje wist - alleen aan het begin van de hier beschreven jaren vloog meneer Wilders als jongeling nog een beetje onder mijn radartje. Aan de andere kant schrijft Fennema zinnen als "Wilders was daar niet blij mee, al kon hij dat niet hardop zeggen", waarvan het zo evident is dat ze uit de duim van de auteur komen dat ik niet begrijp waarom ze er moeten staan: hoe weet de schrijver dat, als hij niet in Wilders' dakpan kon kijken?

Zo maakt de schrijver ook op niets af melding van een aantal one-night stands die Wilders zou hebben gehad met onder andere leden van andere fracties en beweert Fennema dat Wilders' relatie met zijn vrouw heel slecht is, terwijl dit enerzijds aan het politieke betoog weinig bijdraagt, en de schrijver anderzijds zwijft over allerlei andere persoonlijke verwikkelingen die mij minstens even belangrijk lijken (hoe is zijn relatie met zijn broer die een weblog tegen hem schrijft? hoe komt het dat hij na de afgelopen verkiezingen zo uitgebreid zijn vrouw bedankte?)

Veel raadsels rondom het verschijnsel Geert Wilders worden dus niet opgehelderd. Wat wil die man nu werkelijk? Hoe kan iemand de strijd tegen de 'islamisering' zo serieus nemen dat hij zijn leven ervoor in de waagschaal wil stellen? En hoe kan de vreemde reactie van de rest van Nederland verklaard worden? (Toen ik dit boek gisteren kocht, zei de boekhandel dat ik het ook zo wel mee mocht nemen, alsof hij van een boek over zo iemand geen cent wou verdienen.)

Het allerbeste hoofdstuk gaat overigens wel over die vreemde reactie: het hoofdstuk over het proces dat momenteel tegen Wilders gevoerd wordt. Hier zet Fennema heel precies de geschiedenis van de relevante rechtspraak uiteen, maar hij legt ook heel duidelijk en precies uit waarom hij het slecht vindt dat deze stap door het Openbaar Ministerie is gezet.

Het definitieve boek over het verschijnsel Wilders komt er misschien pas over vijftig jaar; de schrijver ervan zal Fennema's boek vast als een van de bronnen gebruiken. Tot die tijd blijft het raden wat er nu eigenlijk allemaal precies op dit moment gebeurt in Nederland.

Reacties

ijsbrand zei…
Telkens probeer ik buitenlanders uit te leggen: die Wilders is niet interessant, de reactie op Wilders, die maken nu juist zo veel duidelijk over Nederland.

Baten mag het niet.
Anoniem zei…
Heb het boek net uit. Het leest als een scriptie, zo saai is het. Een opeenvolging van feiten met af en toe een raar fantasietje. Zal de schrijver er wel tussen hebben gemoffeld op voorspraak van zijn uitgever. Geen aanrader.

Populaire posts van deze blog

Het eerste kwart: Lize Spit, Het smelt

Jan Oegema, Keizersdrama. Lucebert opnieuw, 2024

Paul Celan. Verzamelde gedichten. Amsterdam: Meulenhoff, 2003.