Aldo Cazzullo. A rivedere le stelle. Dante, il poeta che inventò l'Italia. Mondadori, 2020.

 


Volgens Aldo Cazzullo, journalist bij de Corriere della Sera, is Italië gemaakt door Dante en de schrijvers na hem. Andere landen zouden zijn gevormd door politiek en oorlog – Italië niet. Voor het Dante-jaar schreef Cazzullo, die verder vooral veel boeken heeft geschreven over Italië, een boek waarin hij dit laat zien, vooral aan de hand van de Commedia Divina, en eigenlijk vooral aan de hand van het Inferno.

Dat is een aardig idee, al is die obsessie met wat 'Italië' eigenlijk is wel opvallend. Cazzullo laat zien naar hoeveel Italiaanse steden er wordt verwezen, hoeveel van de zonden die Dante noemt er nog steeds zijn, hoe vaak dichters en zangers nog verwijzen naar Dante of in ieder geval naar dezelfde thema's als Dante. Heel overtuigend is dat allemaal niet, zeker niet voor die centrale stelling – precies omdat Dante zelf schreef over politiek en oorlog is het moeilijk vol te houden dat die geen rol hebben gespeeld –, maar dat doet er niet toe.

A rivedere le stelle is een zomerboek, een luchtig boek 'waar je ook nog wat van opsteekt', al is het maar omdat het de Commedia bekijkt vanuit een origineel perspectief: niet wat zegt het ons over de mens, maar wat zegt het ons over Italië.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Paul Celan. Verzamelde gedichten. Amsterdam: Meulenhoff, 2003.

Walt Whitman. Leaves of Grass. Grasbladen. Amsterdam: Em. Querido, 2005 (1855).

Raoul de Jong. Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden. Amsterdam: De Bezige Bij, 2020.