Hervé Le Tellier. L'anomalie. Gallimard, 2020.

 


Nóg een boek over het plezier van vertellen. Of misschien is plezier niet het goede woord.  (Ik kan het volgende niet schrijven zonder een paar dingen te onthullen die je tijdens het lezen van het boek pas gaandeweg duidelijk worden. Mocht je hier gekomen zijn om je door een sprankelend boek te laten verrassen, lees dan niet verder.)

In L'anomalie maken we eerst kennis met 11 heel verschillende personen: een huurmoordenaar, bijvoorbeeld, een jonge actrice, een schrijver, de vrouw van een soldaat, enzovoort. Ze hebben op het eerste gezicht allemaal met elkaar gemeen dat ze in het voorjaar van 2021 – het wordt hier relevant dat L'anomalie in de zomer van 2020 verscheen – allemaal in dezelfde vlucht zaten die ergens tussen New York en Parijs in een vreselijk onweer terecht raakt. Voor sommigen is dit een enorm ingrijpende gebeurtenis terwijl voor het anderen niet meer is dan een bijzin.

Maar gaandeweg blijkt er voor allemaal iets mis: de vlucht komt aan op 10 maart én hij komt aan in juni. Twee keer precies hetzelfde, licht gehavende vliegtuig met precies dezelfde mensen aan boord. Die dus verdubbeld zijn, behalve dat de ene versie een paar maanden voorsprong heeft op de andere.

Hervé Le Tellier haalt alles uit dit gegeven dat erin zit. Zo'n beetje alles wat je kunt verzinnen dat er gebeurt tussen een paar identieke personen, gebeurt: de een vermoordt de ander, de twee worden de beste vrienden, de een geeft de ander advies over hoe de komende maanden in te vullen, de een gaat precies hetzelfde vreselijke pad op als de ander. Het wordt ook nog in een grote variëteit aan stijlen verteld – van de hard-boiled thriller tot en met satire op – bijvoorbeeld – de Amerikaanse talkshow.

Want er blijkt gaandeweg nog een verhaal een en ander te overkoepelen. De populairste theorie om dit wonderlijke verschijnsel te verklaren blijkt te zijn dat we met zijn allen leven in een gigantische computersimulatie, en dat de makers van die simulatie weleens wilden zien hoe we zouden reageren op een dergelijk 'foutje' – een experiment, kortom. Het soort experiment waaraan Hervé Le Tellier zijn personages heeft onderworpen. 

L'anomalie is daarmee een vrolijk boek over een filosofisch onderwerp, een boek met zin in het leven dat zich afvraagt of we eigenlijk wel leven. Het is een bestseller in Frankrijk en daarmee een doorbraak van Le Tellier naar een groter publiek. Allemaal volkomen terecht!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Paul Celan. Verzamelde gedichten. Amsterdam: Meulenhoff, 2003.

Walt Whitman. Leaves of Grass. Grasbladen. Amsterdam: Em. Querido, 2005 (1855).

Raoul de Jong. Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden. Amsterdam: De Bezige Bij, 2020.