Doortje Smithuijsen. Kapitalisme is seksisme. Podium, 2024.

 

Dat er ook in deze tijd en ook voor jonge vrouwen nog van alles onrechtvaardig is in onze samenleving, dat laat Doortje Smithuijsen heel duidelijk zien in Kapitalisme is seksisme. Voor iemand, voor een man, die al heel lang weinig met vrouwen van vroeg in de dertig te maken heeft, zijn het onthullende verhalen over hoe ook deze vrouwen zich nog altijd op hun uiterlijk beoordeeld weten, hoe ze denken dat ze in vrijheid allemaal tegelijkertijd dezelfde neiging krijgen om minder te gaan werken, hoe ze zich laten aanpraten dat ze geen compleet leven hebben zonder man en kinderen.

Ik werd wel een beetje afgeleid doordat Smithuijsen dat allemaal verbindt aan het kapitalisme. De maatschappelijke druk die vrouwen ervaren is volgens haar een kapitalistische druk. Ik zie weinig goeds in het kapitalisme, maar waarom dat hier een rol zou spelen, wordt mij niet duidelijk. Ja, in de achttiende eeuw moesten vrouwen thuisblijven om voor de kinderen te zorgen, zodat de mannen al hun krachten konden geven aan de baas, de kapitalist. Maar dat is nu niet meer de situatie.

Het kapitalisme heeft geen enkele moraal, er is geen reden waarom dat systeem een verschil zou maken tussen mannen en vrouwen. Iedereen moet, zou je zeggen, gelijkelijk worden uitgebuit voor het grootkapitaal.

Smithuijsen maakt bijvoorbeeld heel duidelijk hoe het kapitalistische systeem gebaat is bij de permanente onzekerheid van vrouwen over hun uiterlijk. Het dwingt hen ertoe voortdurend 'aan zichzelf te werken', en daarvoor moeten allerlei producten worden aangeschaft. Zoals ze ook laat zien dat de onvrede over de almaar vreselijker wereld wordt verjaagd door dat voor veel geld aan jezelf werken.

Alleen: waarom geldt dit dan niet voor mannen? Je kunt aan hen toch ook veel meer verdienen door ze wijs te maken dat ze allerlei crèmes en poeders moeten aanschaffen? Vrouwen verdienen nog altijd 13% minder dan mannen. Waarom verdienen mannen dan niet ook minder? (Of nemen kapitalisten niet alleen vrouwen aan?)

Seksisme bestaat en is echt, maar het lijkt mij iets dat bestaat naast het kapitalisme, en waar het kapitalisme op allerlei manieren gebruik van maakt. Maar het lijkt me ook duidelijk dat het seksisme bestaat in niet-kapitalistische samenlevingen, en ook dat je je een rücksichtslos kapitalisme kunt voorstellen dat niet seksistisch is.

Die gelijkstelling, die zelfs de titel van het boek is, leidt daarom volgens mij onnodig af van de aanklacht tegen hedendaags seksisme. Dat laatste was op zichzelf al indrukwekkend genoeg. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Safae el Khannoussi. Oroppa. Pluim, 2024.

Het eerste kwart: Lize Spit, Het smelt

Freek Van de Velde. Wat taal verraadt. Een kleine geschiedenis van brein tot beschaving. Lannoo Campus, 2024.