Billie Vos. alleen van u als ik van mij. Pelckmans, 2025
Lezen is soms ook een heel andere wereld binnengaan. Ik stapte de wereld van Billie Vos binnen, een Vlaamse Instagram-dichter, die al eerder een bundel publiceerde over de liefde, door het bos de liefde, en nu dan een over liefdesverdriet, alleen van u als ik van mij.
Ik kan er heel weinig mee, het is net alsof ik de conventies niet te pakken heb, alsof ik niet weet waarop ik letten moet. En vermoedelijk is de bundel ook helemaal niet voor mij geschreven.
Hij is om te beginnen heel smaakvol vormgegeven, een geïllustreerde dichtbundel, dat kom je niet vaak tegen, maar de letters zijn wel heel klein voor een man van ver in de vijftig. Ik kan het met een bril op wel lezen, maar moet toch behoorlijk turen, en dan lees ik, bijvoorbeeld:
geef toe
aan wat ge wilt
vul er de kamer mee
spreek zacht zodat ik u hoor
kijk mij in de ogen, hou mijn handen vast
als ge mij wilt voelen, voel mij dan zonder schroom
als ge mij wilt, loop dan leeg voor mij
verbrijzel de angst in uw borst
durf breekbaar te zijn
kom dichterbij
geef toe
De regels worden eerst langer en dan korter. De toon wordt heftiger naarmate regels langer worden omdat je als lezer nu eenmaal geneigd bent regels allemaal ongeveer even lang aan te voelen en daardoor gaat 'als ge mij wilt voelen, voel mij dan zonder schroom' snel, en is voelt het als een uitbarsting tussen twee keer een verstild 'geef toe'.
Dat geef toe betekent bovendien de eerste keer potentieel iets anders (je niet laten belemmeren) dan de tweede (een ongemakkelijke waarheid bekennen).
Tot zover de vorm. Maar wat dit nu precies beduidt, wat je hierbij nu precies moet voelen of denken, daar kom ik niet goed bij.
Dichters die kennelijk zonder ironie regels durven schrijven als 'kijk mij in de ogen, hou mijn handen vast' of 'durf breekbaar te zijn', die lees ik sowieso niet vaak. Ik vind zo'n regel een cliché, wordt er ongemakkelijk van. Maar kennelijk zijn er heel veel mensen die dat aanspreekt – een uitspreken van een gevoel zoals het al veel vaker is uitgesproken, en dat misschien daardoor het eigen gevoel wel dichterbij brengt.
Misschien is dit een vroege uiting van een vorm van poëzie die ik niet meer mee zal krijgen. Misschien is dit de manier waarop de poëzie uiteindelijk zal overleven. Dat ik er niet bij kan is treurig, maar natuurlijk vooral voor mij.
Reacties