Lucy Fricke. Das Fest. Claassen, 2024

 


De enige genrefictie waarvan ik houd is de romantische komedie. Bij thrillers zie ik de structuur voortdurend door het boek heen en dat stoort me. Bij romantische komedies zie ik de structuur door het boek heen en dat amuseert me, en grijpt me soms zelfs aan.

Das Fest is een vernuftig gecomponeerde romantische komedie, onder andere doordat voortdurend in het midden wordt geladen of het wel een romantische komedie is – of het uiteindelijk allemaal inderdaad uitdraait op een romance. Het vertelt het verhaal van Jakob, een man in Berlijn die zijn vijftigste verjaardag niet wil vieren, maar zijn beste vriendin Ellen weet hem ertoe te verleiden om toch op zijn minst naar buiten te gaan. 

Daar komt Jakob een aantal mensen tegen uit zijn verleden: zijn ex-vrouw, een vriend met wie hij als jongeman lang heeft samengewoond, een vrouw die een hulpmoeder voor hem is geweest, een meisje met wie hij bevriend was toen ze allebei zes waren. Dat levert op zijn minst feel good-verhalen op, gedrenkt in liefde en nostalgie. Ja, Jakob is in zijn leven in eigen ogen mislukt. Maar hij heeft ondertussen van alles en nog wat betekend voor de mensen om hem heen, misschien zonder dat hij het in de gaten had.

Heel diep gaat het niet, en je zou zelfs kunnen zeggen dat het gedrenkt is in clichés. Twintig jaar geleden had ik Das Fest nog mooier gevonden dan nu, toen de leeftijd van 50 voor mij nog onbereikbaar ver weg was. Zo'n verhaal over de melancholie van het ouder worden, het terugkijken terwijl je nog jong genoeg bent om energie te hebben en geen pijntjes. Inmiddels ben ik de 50e verjaardag alweer enige tijd gepasseerd zonder die melancholie. Het is meer een herinnering aan de voorspelling van de melancholie die me drijft, maar die is ook mooi.

Das Fest is ook een verhaal over regie. Jakob is zelf regisseur of regisseur geweest, en je vraagt je tijdens het lezen af of het nu echt toeval is dat hij zoveel mensen uit zijn verleden op één dag tegenkomt. Het wordt zo opvallend dat hij het zich zélf afvraagt. Bovendien blijkt uit de verhalen dat er voortdurend van alles gebeurd is waarin niemand de hand heeft gehad. Jarenlang heeft hij zich schuldig gevoeld dat hij het ooit uitmaakte met zijn ex – en nu blijkt dat ze toen allang en breed een relatie had met een ander. Ook op de dag zelf gaat er van alles mis: al vrij in het begin verliest Jakob bijvoorbeeld een tand en gaandeweg raakt hij steeds meer gehavend.

En toch eindigt het allemaal in een feest. En misschien in liefde – alleen de lezer van Das Fest kan het zeggen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Safae el Khannoussi. Oroppa. Pluim, 2024.

Het eerste kwart: Lize Spit, Het smelt

Freek Van de Velde. Wat taal verraadt. Een kleine geschiedenis van brein tot beschaving. Lannoo Campus, 2024.