Michael Willers. Algebra. Van vectoren tot variabelen: het ABC van X plus Z. Kerkdriel: Librero, 2010.

Michael Willers. Algebra. Van vectoren tot variabelen: het ABC van X plus Z

Vertaling: Debby Nieberg.

Wiskundigen denken dat niet-wiskundigen denken dat wiskunde iets uitermate stoffigs is. Misschien hebben ze daar gelijk in, die wiskundigen. Maar ik denk dat ze zich vergissen als ze denken dat alle niet wiskundigen er zo over denken — zelfs degenen die boeken kopen met een titel als Algebra. Van vectoren tot variabelen.

Misschien hoorde ik ook niet helemaal tot de doelgroep van dit boek. De wiskunde die erin wordt uitgelegd is wel een beetje heel erg simpel. En als de auteur wil uitleggen dat het getal π de moeite waard is, zegt hij: "Ik heb het op een T-shirt staan. En regelmatig komen er mensen naar me toe die zeggen dat ik zo'n leuk T-shirt heb." Kijk, daar gaat het wiskundig hart wel ineens een stuk warmer van kloppen.

Misschien is het een cultuurverschil? De toon van het boek was wat mij betreft wel erg Amerikaans. Het ziet er trouwens wel mooi en elegant uit, de Nederlandse uitgever heeft zijn best gedaan. Het boek ziet er misschien alleen te degelijk uit voor het tamelijk lage niveau en het populaire toontje dat erin wordt aangeslagen. Het is in ieder geval opvallend dat ik Algebra, dat dit jaar is uitgegeven, nu al bij De Slegte in de ramsj kon kopen.

Reacties

Ionica zei…
Ik denk niet dat alle niet-wiskundigen wiskunde maar stoffig vinden hoor! Dit boek klinkt zelf nogal stoffig, had er nog nooit van gehoord en ga het maar overslaan.

Wel leuk om te lezen dat Logicomix goed beviel.

Ik moet trouwens nog steeds aan If on a Winter's Night a Traveller beginnen, maar heb nu mijn e-reader voor een maand uitgeleend.
Ik denk ook niet dat alle wiskundigen denken dat alle niet-wiskundigen denken enz., hoor, Ionica! Maar dat je je e-reader hebt uitgeleend, daar hoor ik wel van op. Wat doe je dan ondertussen?
Ionica zei…
Nu lees ik boeken van de bibliotheek en pak eindelijk de boeken die al tijden op de plank lagen. Ik ben nu bezig met de complete reeks The best American non-required reading, ken je die? Ik vind ze echt briljant.

De e-reader is trouwens met mijn moeder een maand naar Amerika. Hoeft ze niet zo te sjouwen...

Populaire posts van deze blog

Paul Celan. Verzamelde gedichten. Amsterdam: Meulenhoff, 2003.

Walt Whitman. Leaves of Grass. Grasbladen. Amsterdam: Em. Querido, 2005 (1855).

Raoul de Jong. Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden. Amsterdam: De Bezige Bij, 2020.