Jolanda Kooijmans. Addertje. Koppernik, 2025
Addertje van Jolanda Kooijmans moet je lezen als je van het Nederlands houdt, of als je van iets anders houdt. Het is een dichtbundel die bestaat uit vier, ja wat? Lange gedichten? Cycli? Krankzinnige verhalen?
Het is het soort tekst dat je niet kunt navertellen. Wat het is, kun je alleen laten zien. Hier is het eerste gedicht van de eerste cyclus, Addertje:
Moedermeer is een fluistermeer
ze kan niet slapende nacht is op komst
de maan spitst zijn oorhet leven springt van vorm
naar vormhet pakt zich samen, valt uiteen
en pakt zich weer sameniedereen weet dit
behalve docenten
Waar gaat dit over? Dat is geloof ik om te beginnen al de verkeerde vraag, of in ieder geval heb ik het al heel snel opgegeven. Ik vind de laatste twee regels zo grappig, dat ik zou zeggen, dat het daarover gaat: dat je als mens een meer een naam kunt geven ('Moedermeer') en het allerlei menselijke eigenschappen kunt toekennen, en dat je dan ineens een volkomen loze schimpscheut naar 'docenten' kunt toevoegen.
In een ander gedicht, uit de cyclus Constant, zit Constant in de trein met een plaid over zijn benen en een stapel Suskes en Wiskes. Daarna volgt:
terwijl Constant het bovenste album openslaat
komt de nieuwe conductrice binnen‘Gonnie’ heet ze, ‘Gonnie van Weert’
ook daar is over nagedacht
het is een eigenwijs, vrolijk leuk ding
maar je moet er geen ruzie mee krijgenkijk nu jagen grapjes haar nog de trein door
maar daar heeft ze een zwartrijder te pakkenwat is zijn naam en wat zijn adres?
Constant ligt al kermend op de grond
hij heeft wel degelijk ingecheckt!
of hij dacht van wel!
Hier zitten allerlei haakjes in. Hoezo is dit 'de nieuwe' conductrice? Was er een ander? Wie is er verantwoordelijk voor de observatie dat Gonnie nieuw is? Constant? De dichter? En is de laatste degene die over die naam heeft nagedacht, of zijn er nog andere instanties verantwoordelijk? Welke dichter noemt er trouwens ooit een personage in zijn gedicht 'een eigenwijs, vrolijk leuk ding'?
Ook hier weer: je kunt er moeilijk over kijken, je kunt het flauwe grappen vinden, maar mij maakt het allemaal heel vrolijk. Hier doet iemand met taal waarvoor taal bedoeld is: ze speelt ermee.
Reacties